Reportáž z letní dovolené PS – Penguins Seniors v Kunžaku 2012

V Kunžaku je vždy blaze aneb reportáž z letní dovolené PS – Penguins Seniors v Kunžaku 2012

Po krásně strávené víkendovce v Chrástu nad Sázavou loni na podzim jsme letos v červenci se skupinkou starších Pathfinderů zavítali do Kunžaku v jižních Čechách, na již poměrně tradiční místo našich letních akcí, tj. do chalupy Jany Markové. Dovolené, trvající od 18. července do 22. července, se zúčastnilo celkem 19 lidí.

První večer jsme si zahráli velice zajímavou hru na motivy jednoho z dílů seriálu Červený trpaslík s názvem Psirény. Smyslem hry bylo ukázat, jak moc dobře se všichni navzájem známe.

Nadcházející ráno měl Honza zamyšlení na téma Ježíšových slov o tom, že se máme vyvarovat stavění svých dobrých skutků na odiv lidem. Uvedl tak aktivitu trvající po celou dobu akce, při níž jsme měli za úkol být jedné vylosované osobě z našeho středu „andělem strážným“, dělat dotyčnému radost, a to pokud možno maximálně nenápadně (jako skuteční a přitom neviditelní andělé).

Poté jsme se všichni společně vydali na pěší výlet zdejší malebnou krajinou. Naším cílem byla malá zřícenina hradu Vítkův hrádek, respektive, jak toto místo někdo z přítomných posléze nazval, „pár šutrů“. Po návratu do chalupy nás čekalo rozlosování smíšených dvojic pro již tradiční pingpongový turnaj „Kunžak Open“. Samotný turnaj pak probíhal postupně ve volných chvílích od čtvrtka do soboty. Než si každá dvojička stačila zahrát jeden zápas, tak už byla večeře a po večeři Růžova aktivita, při které jsme přemýšleli o vztahu k našim maminkám.

V pátek nás čekal další výlet, tentokrát do malebného městečka Telč. Někteří z nás si vyšlapali „pár“ schodů na telčskou kostelní věž, odkud se nám naskytl překrásný pohled na město i jeho okolí. Po prohlídce města, při níž jsme si udělali několik památečních foteček, a po nezbytném volnu na oběd, jsme vyrazili nejprve k rozhledně Oslednice, v těsné blízkosti Telče, a poté do vesnice Markvarec. Tam jsme zavítali do naší oblíbené kavárny „Do Mlejna“, kde pracuje naše hostitelka Janička, a dali si letní osvěžení v podobě ovocných koktejlů a něco dobrého a sladkého k zakousnutí. Po této svačince jsme se ještě zastavili na zdejším židovském hřbitově. Po návratu pokračoval opět pingpongový turnaj, jehož průběh většina z nás se zaujetím sledovala a případně i vtipně komentovala.

V sobotním dopoledni nás čekalo Růžovo kázání se zajímavou aktivitou, při níž jsme měli ve dvojicích za úkol výtvarně ztvárnit jeden ze sedmi sborů z knihy Zjevení a následně pak hádat, co jednotlivé výtvory představují. Sobotním obědem se stala Honzova oblíbená pizza z listového těsta. Z pekáče rychle zmizela a tak jsme se dali do posledních setů našeho pingpongového turnaje, který pomalu ale jistě spěl do finále. Po napínavém průběhu se nakonec vítězem stala dvojice Petr Havlíček a Bianka Briššová. K večeři jsme měli vynikající palačinky, které pro nás ukuchtili Johanka Žižková a Erik Műller.

Večer u ohně proběhlo velice milé zhodnocení celé akce a rovněž hádání, kdo byl čí „anděl“. Ráno nás čekalo ještě jedno zamyšlení a potom už jen loučení a cesta domů.

Na závěr tohoto článku bych chtěla velmi moc poděkovat všem, kteří se této akce zúčastnili a snažili se rozdávat radost každému, kdo to v danou chvíli potřeboval. Tak doufám, že se zanedlouho opět všichni setkáme na nějaké společné akci nebo minimálně zase za rok v Kunžaku!! :o)                                 

                                                                                                                                                                                         Radka Špinarová

Instagram

.