Reportáž z akce Robinsonáda 2012 (11-13. 5., Hrádek nad Nisou)

Jako každý rok uskutečnila se i letos v květnu (konkrétně o víkendu 11-13. 5.) tradiční akce pro všechny děti z českého sdružení Klubu Pathfinder s názvem „Robinsonáda“. Letošního ročníku se po organizační stránce ujala oblast Severní hvězda, která pro nás připravila pestrý a zajímavý program s tématikou westernu. Akce se uskutečnila v kempu Kristýna u Hrádku nad Nisou a náš oddíl Penguis se ji zúčastnil v poměrně silném složení: Bianka a Bára Briššovy, Kristýnka a Jirka Kapounkovi, Pája a Vítek Kafkovi, Míša Černá, Barborka Bulejčíková, Anička Adamírová, Martin Randýsek, Jirka Bezděkovský, Dan Dvořák a Martin Louda.

První úkol na nás čekal hned v pátek večer. V areálu kempu bylo rozmístěno celkem 40 lístečků s různými charakteristikami. Úkolem družin bylo vybrat 20 takových charakteristik, které by odpovídaly tomu, jaký by měl být správný Pathfinder.

V sobotu dopoledne jsme se nejdříve sešli ve velkém stanu, abychom si společně zazpívali několik chval, a vyslechli zamyšlení Karla Bušty. Ten nám připomněl, že již v éře osidlování Ameriky (v dobách divokého západu) existovala skupina lidí, kterým se říkalo Pathfindeři. Byli to lidé hledající na tehdy ještě neprobádaném kontinentu nové cesty, což bylo velmi důležité poslání. Výraz „Pathfinder“ se od té doby stal symbolem pro pátrání po něčem „novém a dosud neobjeveném“. Byl např. použit pro pojmenování sondy na planetu Mars. I naším úkolem, coby Pathfinderů, by tak mělo být hledání a objevování, a to konkrétně cesty za naším Bohem.

Další část programu spočívala v plnění řady zajímavých a nápaditých úkolů (např. přechod přes „bažinu“ pomocí dřevěných desek, pátrání po ukrytých obrázcích s využitím dalekohledu, nebo třeba přesvědčování ateisty alias velmi přesvědčivého Růži o existenci Boha), za které získávaly skupiny části zprávy. Na některých stanovištích se přitom musely vypořádat s určitými obtížemi v podobě „zdravotních postižení“ pro vybrané členy skupiny (např. slepota, ochrnutá ruka, němota). K jejich „uzdravení“ bylo třeba vyhledat šamana, od něhož se skupiny po vyluštění šifry dozvěděly, že je třeba, aby se nemocní jedinci ponořili po kotníky do vody. Po získání celé zprávy jsme odpoledne vyrazili na tzv. Trojzemí, tj. místo, kde se nachází hranice mezi třemi zeměmi: Česká republika, Německo a Polsko. Zde jsme si opět zazpívali pár písní a spolu s Davidem Čančíkem (Dawym) přemýšleli nad tím, kterou ze tří symbolických cest vedoucích z tohoto zvláštního místa bychom se chtěli ve svém životě vydat. Zda cestou „jistoty“ (vedoucí zpět do Česka – do naší vlasti, kterou dobře známe), cestou „prosperity a bohatství“ (vedoucí do Německa – nejbohatší ze všech tří zemí) nebo cestou „naděje“ za něčím novým, dosud nepoznaným (vedoucí do Polska – země, o níž toho možná zatím moc nevíme), kde nás může čekat „dobrodružství s Bohem“. Naši volbu jsme měli napsat na papír, z něho udělal papírovou lodičku a tu pak poslat po zdejší řece Nise.

Po večeři jsme vyrazili k místnímu jezeru Kristýna, kde nás čekaly celkem tři úkoly spojené s vodou. Jedním z nich byla skupinová plavba na raftu po jezeře, v němž měly družiny za úkol vylovit lahev, v níž byla zpráva s informací, co je čeká večer. Velmi zábavným úkolem bylo házení balonku naplněného vodou, při němž se hodnotila vzdálenost, na kterou si dva členové družiny dokážou balonek mezi sebou hodit, aniž by při tom balonek prasknul. Posledním a vcelku netradičním úkolem byl štafetový běh s vodou v nasáknuté houbičce, pomocí níž měly skupiny vyplavit z kovové roury krabičku od filmu s další zprávou. Samotný večer byl pak ve znamení slavnostního slibu Pathfindera, který složilo celkem deset účastníků naší akce.

Program nedělního dopoledne nám opět připomenul hlavní téma celé Robinsonády. V rámci areálu našeho tábořiště jsme se přemístili do nově zbudovaného westernového městečka „Westernov/Indiánov“, kde na nás čekalo celkem 9 indiánských úkolů (např. hod tomahavkem, střelba ze vzduchovky/pistole, malování na obličej, indiánský běh). Za jejich splnění získávaly družiny peníze, které si pak mohly v průběhu hry vybrat z místní banky.

Celá akce skončila po obědě vyhlášením výsledků. Žádná ze dvou „smíchovských“ družin se sice mezi první tři nejlepší družiny, které byli odměněny sladkou odměnou, nedostala, to však nic neměnilo na dobré náladě, která nás doprovázela po celou cestu zpátky do Prahy. Snad s výjimkou jídla, jehož kvalita ale ani kvantita nebyla zrovna optimální, jsme, věřím, všichni prožili příjemný víkend, a tak se jistě již nyní těšíme na další Robinsonádu, která by se měla uskutečnit zase za rok, a to tentokrát pod patronátem oblasti Jižní Kříž.

                                                                                                                                                                             Honza Bezděkovský

Foto z akce naleznete zde: https://honzabez.rajce.idnes.cz/Robinsonada_2012

 

                                                       

 

Instagram

.