Letní akce Kunžak 2009

Ve dnech 22.-25.července se uskutečnila akce mladší mládeže z oddílu Penguins v malebném jihočeském městečku Kunžak u Jindřichova Hradce. Tohoto setkání v lůně panenské přírody České Kanady se zúčastnil neobvykle vysoký počet členů naší družiny; do chalupy Jany Markové na kunžackém náměstí dorazilo celkem 15 dobrodruhů. 

 Ačkoliv jsme zde pobývali relativně krátkou dobu, odnesli jsme si spoustu rozmanitých zážitků: od nezapomenutelné projížďky parním vláčkem místní unikátní úzkokolejky se zastávkou u Cimrmanova památníku, přes koupání ve dvou nedalekých rybnících Komorník a Zvůle, vyjížďku na šlapadlech a lodičkách, až po ping-pongový turnaj smíšených dvojic, dva filmové večery a společné vaření vybraných dobrot. 

 Velice příjemným zpestřením se stala páteční návštěva pastora Josífka Dvořáka, jehož večerní promluva dokonale souzněla s celkovou atmosférou pobytu. Hlavním motivem zamýšlení byla totiž nepodmíněná láska a nezištná pomoc ostatním. Sami jsme si pak měli šanci uvědomit, jak důležité je dělat radost druhým ( a tím i sobě ), když nám Honza hned zkraje pobytu zadal úkol během následujících tří dní potěšit vylosovaného kamaráda.

Z filmu Amélie z Montmartru jsme si přitom mohli odnést mj. to, že mnohdy i zcela nepatrné dobré skutky dokážou zázraky. Honzova ranní a večerní zamyšlení nám měla připomenout, že boží království můžeme částečně prožívat již tady na zemi a to právě když budeme vůči sobě navzájem přátelští a pozorní a budeme kolem sebe šířit pohodu. Naše setkávání s druhými lidmi pak může vést i k tomu, že se „setkáme“ i se samotným Bohem (viz Mt. 25, 31-46).  

Celá akce se nám moc líbila a s Kunžakem se nám jen těžko loučilo… Doufáme, že na další ročník budeme vzpomínat stejně dlouho a rádi jako na ten letošní!

                                    Jana Marková, Johana Žižková a Radek Macháň

Instagram

.