Dovolená v Kunžaku 2011

Po loňské dovolené strávené v Chotěboři jsme se letos opět navrátili do známého prostředí jižních Čech, konkrétně do chalupy Jany Markové v Kunžaku u Jindřichova Hradce, kam jsme dorazili ve středu 20. července ve večerních hodinách.

Následující den hned po snídani jsme se vypravili na výlet. Nejprve jsme navštívili nedalekou vesnici Markvarec, kde se nachází roztomilá kavárna Do Mlejna, letní pracoviště naší hostitelky Janičky. V příjemném prostředí bývalé mlejnice, nápaditě vyzdobené ručně vyráběným keramickým nádobím (které bylo možno také zakoupit a v němž se rovněž podávaly veškeré pochutiny) jsme okusili rozmanité druhy nápojů. Po tomto malém občerstvení jsme se šli podívat na starý židovský hřbi-tov, ležící u-prostřed lesa asi 2 km od kavárny. Naší další zastávkou byla zřícenina hradu Landštejn. Zde jsme úspěšně absol-vovali jeho prohlídku od hradní věže až po nejhlubší sklepení a oběd v restauraci pod Landštejnem.

Po návratu do Kunžaku a společné večeři náš program pokračoval hrou „Chcete být milionářem?“, při které jsme si prověřili své rozsáhlé (ne)znalosti z různých oborů, a den zakončili zamyšlením a promítnutím českého filmu z válečných let se silným lidským příběhem Želary.

V pátek jsme zamířili stejným směrem jako předchozí den, ovšem tentokrát bylo cílem našeho výletu městečko Slavonice a zejména spleť jeho podzemních chodeb. Až na několik drobných nepříjemností s nepadnoucími gumovými obleky a holinami (s nimiž v úzkých chodbách s nedostatkem světla a s vodou občas až po kolena nebylo těžké zaškobrtnout) a až na mírné klaustrofobické pocity některých z nás, jsme si tento nový zážitek všichni užili a z podzemí se nakonec zdárně vymotali. Po (dle pisatelek) dobrém obědě v res-tauraci na náměstí nás čekala vycházka zcela opačným směrem, tedy „nahoru“ – na slavonickou věž s velkolepým výhledem na celé město a daleké okolí.

Páteční třešničkou na dortu byl dlouho očekávaný turnaj v ping-pongu – Kunžak Open 2011, na který se někteří zúčastnění těšili již od prvního dne pobytu. Výběr dvojic proběhl losováním a po napjatém finálovém souboji s Honzou Bezděkovským a Radkem Macháněm se absolutními vítězi turnaje ve čtyřhře stal sehraný pár Adam Kubečka a Jana Marková.

Zbytek večera se nesl v duchu vzpomínání na akce v minulých letech – někteří z nás si nachystali výběry fotek, které jsme si promítli. Den jsme uzavřeli (a ten další zahájili) zamyšlením o sobotě s naším milým pastorem Romanem „Růžou“ Buchtelem.

Nezapomenutelnou tečkou za naším pobytem bylo sobotní dopoledne – po bohaté snídani ve sluncem zalité pergole nás čekala mimo jiné Růžova zajímavá sobotní aktivita s názvem „Namaluj si svého Boha“, v jejímž průběhu jsme se mohli nejen zamyslet sami nad sebou a naším vztahem k Bohu, ale při prezentaci našich výtvorů se také dozvědět něco o ostatních. Následovalo kázání na a shrnutí celého pobytu, při němž postupně každý z nás sdělil ostatním své dojmy z uplynulých několika dní. Po obědě (tedy pověstné domácí pizze Honzy Bezděkovského) jsme se pak pomalu rozjeli do svých domovů…

 Jisté však je, že nám v jižních Čechách bylo opět krásně a na všechny kulturní, sportovní i duchovní zážitky a příjemnou atmosféru letošní dovolené mladší mládeže budeme ještě dlouho a rádi vzpomínat.

                                                                       Johana Žižková a Jana Marková

 

 

Instagram

.